Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 квітня 2020, 14:41

Як епідемія змінила економічні прогнози для України

Ще кілька місяців тому Україна готувалася ставити рекорди стабільності. Вітчизняний ВВП мав всі шанси зростати п'ять років поспіль, ціни падали, а гривні ніщо не загрожувало.

З якими показниками ми вийдемо на кінець року у нинішніх реаліях, з'ясовував «Мінфін».  

Що буде з ВВП

Українська економіка зростала чотири роки поспіль. І ще на початку цього року експерти серйозно розглядали можливість країни встановити мінірекорд - п'ять років економічного зростання, чого у нас не було з нульових років.

Економісти не вірили в економічний прорив, який обіцяв тодішній прем’єр Олексій Гончарук (зростання ВВП на 40% у наступні 5 років). А от помірне зростання національного продукту у 2020 році вважали цілком реальним — щонайменше на 3,2%. 

Драйверами зростання називали подальшу активізацію внутрішнього попиту на тлі росту зарплат і пенсій, успіхи наших аграріїв, проведення структурних реформ (в тому числі — відкриття ринку землі) та відновлення кредитної співпраці з МВФ. 

Прогнози зміни ВВП на 2020 рік (осінь-зима 2019 року)

* Консенсус-прогноз

Наприкінці зими та в перші дні осені позитивні прогнози для ВВП України ще опублікували Fitch та Morgan Stanley. Хоча, можливо, міжнародні структури просто довго опрацьовували інформацію і поширили її вже коли вона застаріла. На той час світова економіка вже почала сповільнюватись, що не могло не відбитися і на економіці України.

Зараз Кабмін і вітчизняні експерти очікують рецесію вітчизняної економіки. Висновки міжнародних організацій будуть оприлюднені пізніше. Хоча вже зараз зрозуміло, що і вони будуть невтішними.  

«Шок ланцюга постачання та збуту в Україні, можливо, позначиться менш гостро, ніж на інших економіках. Тому що Україна ще не завершила процес інтеграції в глобальний ланцюг доданої вартості», — вважає директор ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу Маттео Патроні.

Водночас, на його думку, Україна відчує наслідки споживчого шоку, який стане наслідком зменшення попиту всередині країни. Зазнають удару і експортери, адже споживання скорочується і в інших країнах світу.

Ставки за депозитами зростають. Обери вигідний вклад в каталозі від «Мінфіну»

Кабмін очікує падіння ВВП на 4,8%. Серед факторів, які до цього призведуть, урядовці називають зниження експорту на 5,5%. Імпорт при цьому впаде на 10%, а дефіцит торгового балансу становитиме $8,3 млрд.

Прогнози зміни ВВП на 2020 рік (лютий-березень 2020 року)

Як зростуть ціни

За підсумками минулого року інфляція склала 4,1% - найнижчий показник за минулі 6 років. Чи не вперше НБУ виконав власний цільовий показник (5±1%).  Ключову роль у такому сповільненні зростання цін зіграли зміцнення гривні та падіння цін на енергоносії.

На початку 2020 цей тренд зберігався. За підсумками лютого споживча інфляція у річному вимірі становила 2,4% і це вже ставало загрозливим для розвитку економіки. Діапазон інфляції на кінець року Нацбанк очікував той самий, що й в минулий рік: 5±1%.

Прогнози експертів не сильно відрізнялися від офіційних.

Прогнози інфляції на 2020 рік (осінь-зима 2019 року)

* Консенсус-прогноз

Зараз більшість експертів вже не вірять у те, що інфляцію вдасться втримати в запланованих раніше межах. Змінились і очікування уряду, який весною вже двічі змінював прогноз зростання цін.

Як пояснюють в Мінекономіки, причиною прискорення інфляції стануть ослаблення гривні та зростання цін. Щоправда, другий фактор цілком залежить від дій Антиминопольного комітету.  

Читайте також: З якими втратами Україна вийде з кризи

Не втрачає оптимізму Нацбанк. Як пояснює заступник голови Нацбанку Олег Чурій, ціни в останні тижні зростали через ажіотаж. «Уже сьогодні ми бачимо, що ситуація поступово поліпшується, і ціни на продукти, які здорожчали, поступово знижуються. Тому наразі ми не розглядаємо значного впливу на інфляцію у зв'язку з цим ажіотажним попитом», — зазначив він.

Про те, що ціни в період карантину вдалось приборкати звітує і Антимонопольний комітет. За словами глави столичного відділення АМКУ Олексія Хмельницького ціни на продукти першої необхідності в Києві вирівнялися, а деякі навіть знизилися.

Прогнози інфляції на 2020 рік (лютий-березень 2020 року)

Що з курсом

Ще кулька місяців тому ніхто не бачив серйозних загроз курсовій стабільності. Подальші інвестиції нерезидентів в українськи ОВДП, стабільні перекази валюти заробітчанами та зростання продовольчого експорту.

Все це мало сприяти надходженню ВКВ в Україну. А зниження вартості енергоносів — вирівнюванню платіжного балансу і зменшенню попиту на валюту. 

Прогнози курсу гривні до долара на кінець 2020 року (листопад-грудень 2019 року)

* Консенсус-прогноз

Зараз Кабмін очікує, що середньорічний курс національної валюти становитиме 29,5грн/$. Однак традиційно урядові прогнози залишають запитання: це справжні розрахунки чи намагання хоч якось звести бюджет.

Зараз давати однозначний хоча б приблизний прогноз курсу гривні на кінець року практично неможливо – надто багато змінних і невідомих. Тому «Мінфін» попросив фахівців дати 3 варіанти прогнозу: за оптимістичним, песимістичним і негативним сценарієм.

Як правило, в банках та інвестиційних компаніях варіанти розвитку подій сприймають подібно. Наприклад, майже всі сказали, що за базовим сценарієм очікують до двох місяців карантину та початок співпраці з МВФ. Крім цього, передбачає аналітик ІГ Універ Михайло Федоров, в Україні не буде політичних потрясінь. Водночас, світова економіка ще відчуватиме негативний вплив коронавірусу.

Аналітик Concorde Capital Євгенія Ахтирко назвала такі складові негативного сценарію: карантин більше двох місяців, відсутність, або менший, ніж очикується розмір кредиту від МВФ, збереження негативної ситуації на зовнішніх ринках у другому півріччі.

Читайте також: Коронавірус COVID-19: загальна статистика

Оптимістичний сценарій від аналітика Альпарі Максима Пархоменко виглядає так: кредитна підтримка для України від МВФ, швидке відновлення світових ринків. За таких умов, на його переконання, в Україну знову прийде іноземний капітал, який збільшить попит на гривню і дозволить їй укріплятись.

Водночас, на переконання директора департаменту управління проектами рейтингового агентства IBI-Rating Віктора Шулика, на користь гривні можуть грати деякі фактори навіть за умов економічних труднощів в державі та світі.

«Якщо найбільші Центробанки продовжать заливати економіки грошима, значна їхня частина піде на фондовий ринок. Це, швидше за все, призведе до відновлення спекулятивного попиту на інвестиції в ринки, що розвиваються. Крім того, може існувати домовленість між Україною і «великими інвесторами», спрямована на підвищення реальної прибутковості інвестицій в українські папери. Тобто, потрібна дохідність у валюті може забезпечуватися за рахунок штучного зміцнення гривні в потрібний момент», — зазначає він.

Прогнози курсу гривні до долара на кінець 2020 року (березень 2020 року)

*Середній курс в році

Що буде в найближчий час

Доки радикальних змін на зовнішніх і внутрішньому ринку немає, курс буде близький до 28 гривень за долар, вважає голова аналітичного підрозділу інвестиційної групи ICU Олександр Мартиненко. 

«Попит на валюту українського бізнесу і населення значно знизився. У той же час, необхідність платити податки в кінці місяця, а також активізація весняно-польових робіт підтримують попит бізнесу на гривню», — пояснює експерт.

Читайте також: Два сценарії для України: кредит МВФ або запуск друкарського верстата

Водночас, попереджає він, подальші негативні новини про поширення епідемії і нові карантинні обмеження цілком вірогідні. Як наслідок, і ризик подальшого ослаблення гривні залишається.

Олексій Писарев

Коментарі - 8

+
+42
Maleficarum
Maleficarum
7 квітня 2020, 15:36
#
«Если крупнейшие Центробанки продолжат заливать экономики деньгами, значительная их часть пойдет на фондовый рынок. Это, скорее всего, приведет к возобновлению спекулятивного спроса на инвестиции в развивающиеся рынки. Кроме того, может существовать договоренность между Украиной и «крупными инвесторами», направленная на повышение реальной прибыльности инвестиций в украинские бумаги. То есть, нужная доходность в валюте может обеспечиваться за счет искусственного укрепления гривны в нужный момент», — отмечает он."  Не  совсем  так. Есть  ньюанс. Да  часть  ликвидности  массовой  уйдёт в  фондовый  рынок  но  только  часть  и  незначительная. Основная  масса   сей  ликвидности  уйдёт в  золото и  казначейские  облигации  Штатов Инвестиций  в  развивающиеся  рынки  не  будет (  во  всяком  случае -массовым)  Почему ?  А  всё  просто.  Эти  все  экономики-  сырьевые. А  рынки  сырья-  падают.. Заметьте  одну  особенность  этого  кризиса от  кризиса  2008 года. При  массовых  вливаниях   в  рынки  ликвидности  и  Штатов и  Японии- и Китая  и ЕС-  цена нефти-  падает. Излишние  деньги не  уходят  в   сырьё  ибо  сейчас  кризис  предложения  а  не  кризис  спроса. Предложение  нефти-  (крови  экономики  вообщето)  -есть  а  спроса  на  сей  товар-нет  Значит  экономика  Мира  в  полумёртвом  состоянии. И  экономический  кризис   финансовыми  вливаниями  не  преодолеть..  По  сей  причине в  сырьевые  рынки   излишняя  ликвидность  пойдёт  только  в  случае    роста  цен  на  нефть.
+
+15
Maleficarum
Maleficarum
7 квітня 2020, 15:43
#
А  рост  цен  на нефть  пойдёт  только  в  случае-если   логистическая  цепочка  в  торговле   будет восстановлена Заработает  транспорт  в  полную  силу.. А когда  это  произойдёт  никто  не  знает.. Сейчас   тенденция  наоборот..  Страны  ограничивают   свой  экспорт на  сельхоз продукты  мед препараты и принадлежности- перемещение  граждан  - как  внутри  стран  так и перемещения  в Миру..  Это  всё  скопом   бьёт  по восстановлению   транспортной  отрасли-  значит и  нет  восстановления  цен  на  сырьевых  рынках  и  в первую  очередь-  нефти.. Смотрите на  цену  золота. Как  только  инвесторы  станут  выходить  из  сего  актива и цена на  металл сей   станет  падать-  это будет означать-  что пик  кризиса  прошёл.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
7 квітня 2020, 20:28
#
07.04.2020  03:00 золото котировалось на уровне  $1733
07.04.2020  20:00 золото котировалось на уровне  $1688

Это уже падение или ещё нет?

По какому ценовому уровню надо вычислять исход инвестором из золота?
+
0
user mf
user mf
8 квітня 2020, 1:17
#
Такие котировки подтверждают мнение аналитиков с WS - золото утратило функции защитного актива, они же называют только два таких актива - US bond и $.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
8 квітня 2020, 10:03
#
Кверті, це не падіння, а коливання. Я би не говорив зараз про абсолютну ціну, а більше акцентував увагу на періоді падіння ціни. Якщо ціна знижуватиметься тривалий час, то це вже падіння. Хоча б тиждень-два.
+
0
Алексей Козырев
Алексей Козырев
7 квітня 2020, 16:00
#
Соглашусь с Maleficarum.Особенно в части золота и поведения инвесторов относительно этого актива.
+
0
knocking
knocking
7 квітня 2020, 16:25
#
Если читать Maleficarum... То все совпадает с рассказом фунтика про золото по 666 (это когда начнут выходить). И бакс должен сходить на 20 грн???!!!
+
+15
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
8 квітня 2020, 9:32
#
В першому абзаці весь зміст статті - брехня і популізм. Яка стабільність гривні кілька місяців тому? Нею теліпало як собачим хвостом. Виробництво падало, експорт ріс повільніше, ніж імпорт, боргів набирали, спекулятивно опустили курс, мали секвестр бюджету - і це лиш те, про що широко казали. На все можна наплювати, але коли ти планував відпустку на Мальдівах, але вимушений їхати в Кириловку, то мабуть, не тому, що там краще, а тому, що дєньгов німа. Коли як пишуть в статті, було все так класно, економіка росла, загроз не було, то на хоробу різали бюджет, чому секвестр на зменшення? Чому не на збільшення, адже росли краще, ніж при Гройсмані з Порошенком, лргічно було б збільшити надходження і видатки. Тому ніякого росту не було. Все стало ясно, коли Гончарук поїхав на самокаті по кабінету. У мого знакомого психолога після цього підскочили брови і появилася єхидна усмішка. Не спроста, подумав я...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися